Image
Top
Menu
12 januari 2014

Het verhaal achter ‘zwart staal’

Audi A4 B6 Avant Quattro Sneeuw

Artikel: Winterbanden

Wintersport. Voor veel mensen letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van het jaar. Zo ook voor ons. Het begon allemaal achterin de auto bij onze ouders. Van winterbanden hadden we nog nooit gehoord en met de kettingen achterin reden we jaar op jaar de Alpen in. Naarmate we dichterbij de sneeuw kwamen reden steeds meer auto’s op zwart stalen velgen. Wij vonden dat destijds mateloos interessant en stoer. Waarom doen al die mensen dat? Pas jaren later kwamen we erachter dat die mensen allemaal op winterbanden reden. 

Eigenschappen winterbanden
In Nederland rijden steeds meer auto’s met winterbanden. Winterbanden onderscheiden zich van zomerbanden door een ander, dieper profiel en de samenstelling van het rubber. Hierdoor zijn de banden flexibeler en hebben ze een betere grip op een glad wegdek dan zomerbanden. Toch presteren winterbanden niet alleen bij een glad wegdek beter. Het is aan te raden om al winterbanden te gebruiken wanneer het kouder is dan 7 graden. Het zachtere rubber van winterbanden zorgt ervoor dat ze bij temperaturen onder de 7 graden soepel blijven. Winterbanden zijn in Nederland in geen enkele situatie verplicht. Het enige waar banden volgens de wet aan moeten voldoen is dat ze een profiel hebben van minimaal 1,6 mm.

winterband

Verplicht in sommige landen
In wintersportlanden is het in sommige gevallen verplicht om met winterbanden te rijden. Zo moet je in Duitsland winterbanden hebben tijdens winterse omstandigheden en zijn ze in Frankrijk verplicht wanneer verkeersborden dat aangeven. Ook in Oostenrijk, Zwitserland en Italië zijn winterbanden verplicht. Controleer vóór vertrek in welke landen je komt en waar winterbanden verplicht zijn. En anders herken je het aan de hoeveelheid ‘zwart staal’ rijders, maar dan is het eigenlijk al te laat 😉

Boetes en gevolgen
Niet alleen is het onveilig als je zonder winterbanden rijdt, ook kun je een boete krijgen. Zo krijg je in Duitsland een boete die kan oplopen tot tachtig euro wanneer je met zomerbanden een gevaarlijke situatie creëert. In hetzelfde land heb je bovendien kans om een strafpunt op je rijbewijs te krijgen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een rijontzegging in Duitsland. Als laatste kun je bij een ongeval ook nog (mede) aansprakelijk worden gehouden, al heb je geen schuld. In Oostenrijk is de boete 35 euro, maar deze kan oplopen tot € 5000,- en zelfs inbeslagname van de auto bij gevaarzetting.

Kwaliteit winterbanden
Uit tests van de ANWB blijkt dat winterbanden niet alleen kwalitatief beter worden, maar ook goedkoper. In de meeste tests presteren banden van het merk Continental het best. De band van Continental die het zo goed doe is de ts 850, deze scoort zowel in de tests in eigen land, als de tests in Duitsland erg goed.

Audi A4 B6 TDI quattro snow

Steel is real
Laurens en ik hebben in de afgelopen jaren heel wat auto’s versleten en je raadt het al; allemaal hebben ze op zwart stalen velgen met winterbanden gestaan. Zie de foto’s voor het bewijs! Voor ons heeft het nog altijd wat stoers en natuurlijk komt er een beetje nostalgie bij kijken. Toch zit er ook een hele praktische kant aan: Het spaart de gevoelige lichtmetalen velgen van pekel, krassen van sneeuwkettingen en ander wintergeweld. Voor velen zal staal schraal zijn, maar wij zeggen altijd: steel is real!

Al met al genoeg redenen om winterbanden aan te schaffen, zeker als je de sneeuw gaat opzoeken. Controleer vóór vertrek niet alleen je auto, maar ook zeker de banden. Zo is de kans groter dat je veilig op je bestemming arriveert en kun je genieten van een welverdiende vakantie.

Verstuur een reactie

Laat ons weten wat jij vindt

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.