Image
Top
Menu

Al fietsend door onze hoofdstad erger ik me af en toe mateloos aan grote, intimiderende pick-up trucks van Amerikaanse komaf. Er is geen plek aan de gracht voor een fiets én een voertuig dat het midden houdt tussen een auto en een vrachtwagen. Wat moet je er überhaupt mee, denk ik dan. Zo’n bakbeest is als een vis in een te kleine kom, een rondvaartboot in de gracht, een dinosaurus achter de tralies in Artis. Ik ben zelf gek op lichtvoetige auto’s waarmee het makkelijk manoeuvreren is in ons kleine landje, die geen blok aan het been zijn. En toen ging ik een roadtrip maken door Amerika…

Chevrolet Silverado Truck

De één na de andere truck verscheen op mijn netvlies. Je kunt ze kennelijk in 1000 varianten krijgen, als het maar gigantisch groot is. De namen die de fabrikanten aan hun werkpaarden geven zijn even stoer als toepasselijk: van Chevrolet Silverado tot Dodge Ram en zelfs de Japanners begrijpen hoe de naamgeving in het Wilde Westen werkt met de Toyota Tundra. Ik zag hoe een oude man zijn halve kudde schapen vervoerde in de laadbak van zijn Ford F150, hoe een jong stel de hele huisraad verhuisde in een Chevy Silverado uit de jaren ‘90 en hoe een gezin met vier kinderen een lel van een caravan voortsleepte met een splinternieuwe Dodge Ram. Een kleine greep uit het dagelijkse straatbeeld. En dan het geluid dat deze bakken voortbrengen, een lullig 4-cilindertje is hen gelukkig (nog) vreemd. De V8 diesels klinken als donderslag bij heldere hemel. Doen bij accelereren ramen van goedkope Motels rinkelen én Europese toeristen de stuipen op het lijf jagen.

Chevrolet Silverado

Naarmate mijn dagen in the States verstreken begon ik de truck steeds meer te waarderen en in perspectief te zien. De eindeloze wegen, de ruimte, de ongerepte natuur, de truck is in zijn thuisland ontzettend op z’n plaats. Nooit storend, eerder begrijpelijk en zelfs noodzakelijk. Je kunt er zo ontzettend veel mee. Of je nu wegenbouwer bent of dierenarts, huisvader of campeerder: de pick-up truck is altijd en overal inzetbaar. Ten onrechte hebben we het predikaat MPV (Multiple Purpose Vehichle) meegegeven aan het busje, wat in feite niet meer is dan een people carrier. De échte MPV is zonder meer de pick-up truck, met zijn multifunctionele laadbak, vierwielaandrijving en ‘boom ontwortelende’ dieselmotor. Ik begrijp ineens waarom dit type voertuig nog altijd immens populair is aan de overkant van de grote plas.

Of ik me blijf ergeren in Nederland, aan intimiderende trucks van Amerikaanse komaf? Vast wel, maar niet meer aan de auto zelf, hooguit aan de context – en de bestuurder.

Verstuur een reactie

Laat ons weten wat jij vindt

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.