Image
Top
Menu
25 mei 2016

Boys with toys: Jeep Wrangler

Vroeger hadden we een zandbak in de tuin. Elke zomer bouwden we zandkastelen met tunnels en bruggen voor onze speelgoedauto’s. In onze fantasie was geen ruimte voor blonde prinsessen en koene ridders te paard. Hoewel we ruim 20 jaar later alleen nog maar luchtkastelen bouwen, zijn we de combinatie van auto’s en zand nooit vergeten. En dankzij de Jeep Wrangler Unlimited zijn we weer even boys with toys.

Het is 8 uur ’s ochtends als mijn wekker gaat. Normaliter trek ik dat slecht op een vrije dag, but not today. Een paar uur later sta ik namelijk oog in oog met een knalgele Jeep. Ik stap in en draai de sleutel om van de 2.8-liter grote turbodiesel. Met een licht geschud en een duidelijke diesel-dreun komt het beest tot leven. Hij heeft kennelijk wél last van een ochtendhumeur.

Jeep Wrangler Unlimited

Tijdmachine
De eerste kilometers schieten er allerlei indrukken en gedachten door mijn hoofd. Het is niet zozeer dat de sinds 2007 in productie zijnde Wrangler je terug in de tijd schopt. Het is eerder een functionele mengelmoes van oud en nieuw. Een reis door de tijd. Neem de motor: in het kader van downsizing is het een 4-pitter met turbo die een bruikbare 200 pk en 460 Nm aan koppel produceert. Maar door de belabberde geluidsisolatie is het blok altijd prominent aanwezig. Nog zo een: het weggedrag. Door de starre assen is de Wrangler stuiterig op zo’n beetje alle oneffenheden, hangerig in bochten en van zijwind is deze ‘zeecontainer’ al helemaal niet gediend. En toch is de Jeep prima te rijden. Dankzij een fijne zitpositie en een interieur dat van voldoende moderne gemakken is voorzien. Absoluut, de Wrangler is spartaans. Maar een stuk minder dan ik op voorhand dacht.

Jeep Wrangler Unlimited

Iconische verschijning
Ook de stadsjungle van Amsterdam gaat de Wrangler tweeledig af. Parkeren in krappe straatjes is een ramp, maar eenmaal on route prijs je zijn hoge zitpositie met dito uitzicht, de gigantische buitenspiegels en de mogelijkheid om drempels te nemen met lanceersnelheid. Bovendien verrijkt de gele Jeep het straatbeeld met zijn verschijning. Geen middelvinger of boze blik voor deze gas guzzler.  Mensen lachen, wijzen en steken hun ‘like’ duimpjes op. Kennelijk heeft dit icoon op wielen een enorme sympathiefactor.

Jeep Wrangler Unlimited

Camper, cabrio & pick-up
Inmiddels sta ik bij Laurens voor de deur. ‘Waarom rij je dicht?’ vraagt hij zonder te begroeten. Hij heeft nog geen meter gereden of hij probeert de dakpanelen al los te maken. Het was mij nog niet opgevallen, maar het kan echt. Binnen iets meer dan een handomdraai maak je van de Wrangler een open auto. Even later laat Laurens vol enthousiasme filmpjes zien van Wranglers die verbouwd zijn tot pick-up of camper. Gaaf! Deze auto is écht multifunctioneel. En het mooiste moet nog komen.

Priceless
Met onze haardossen in de wind rijden we richting IJmuiden. Nu Laurens het stuur in handen heeft heb ik tijd om na te denken. De Jeep in perspectief te plaatsen. Met een prijs van ruim 90 mille gaat de Wrangler Unlimited alle rationaliteit te boven. Het is een auto die een appeal doet op je gevoel. Zoveel karakter en eigenheid zie je weinig meer vandaag de dag. En dat is wat ons betreft niet letterlijk, maar wel figuurlijk onbetaalbaar 😉

Jeep Wrangler Unlimited

Het moment is daar
We staan op het punt om de modder in te duiken. Mijn hartslag gaat omhoog terwijl Laurens de ‘lage gearing’ inschakelt. Hier moet de Jeep zich bewijzen. Dit is zijn moment suprême. We verlaten het asfalt en duiken het mulle zand in. We zijn offroad. De Jeep rijdt stoïcijns door. Maar dan doemt er een grote plas water op. Stille wateren, diepe gronden? Ik merk dat ik echt nerveus begin te worden. ‘Zal ik het doen?’ vraagt Laurens een tikkeltje schreeuwerig. ‘Waarom niet?’ roep ik terug. Voor dat ik het weet grijp ik naar het handvat op het dashboard en verdwijnt de motorkap goeddeels onder water. We gillen het uit. Plas na plas, heuvel na heuvel; wát is dit gaaf! De Jeep geeft geen krimp. Voor hem is het kinderspel. En ook wij voelen ons weer even kind. In een XXL-zandbak 😉

Jeep Wrangler Unlimited

Mannen blijven kinderen
Stijf van de adrenaline komen we tot stilstand op de parkeerplaats. We wisselen van positie. De terugweg over gebaande paden is voor mij. Laurens kijkt op zijn telefoon en opent de Marktplaats app. ‘Wat als we met z’n tweeën een goedkope jeep kopen?’. Ik reageer niet. Dit soort luchtkastelen ken ik van mijn broertje. Toch is het dit keer is anders. Ik wil volmondig ‘Ja’ roepen. Mannen blijven immers kinderen. Alleen begint het avontuur nu met een ‘Dinky Toy’ van duizenden euro’s!

Jeep Wrangler Unlimited

Love at first drive?
Echte liefde maakt blind. De Jeep Wrangler Unlimited is spartaans, verouderd en praktisch onbetaalbaar. En toch brengt hij ons het hoofd op hol. De Wrangler barst van het karakter en is ontzettend breed inzetbaar. Maar bovenal geeft hij je een ultiem gevoel van vrijheid.  Alles kan. Zelfs in een landje waar maar weinig mag.

Met dank aan Jeep Nederland & Ronald van Noort voor de drone beelden.

Meer Jeep? Check hier al onze Jeep reviews!

Jeep Wrangler Unlimited

Verstuur een reactie

Laat ons weten wat jij vindt

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.