Image
Top
Menu
5 september 2016

Familyman: MINI Cooper Clubman

Je kocht ‘m om z’n guitige uiterlijk, hipstergehalte en scherpe rijeigenschappen. Niet voor z’n ruimte en praktische mogelijkheden. Ik heb het dan natuurlijk over de MINI Clubman. Met de nieuwste generatie gooien de Britten het duidelijk over een Duits-degelijke boeg: meer deuren, meer ruimte en vooral meer stationwagon. Is de Clubman z’n wilde haren kwijt geraakt?

De sierlijke achterdeurtjes zijn thank god gebleven. Met een druk op de knop of een veeg onder de bumper, schieten ze één-voor-één open. Als duveltjes uit een doosje. Het is gelijk de grootste attractie van het uiterlijk. Het kenmerkende zelfmoorddeurtje is de nek omgedraaid en de Clubman is niet vaak naar de de sportclub geweest: breder, langer én hoger. Dat maakt ook deze MINI nog minder MINI, maar het ietwat fragiele van de vorige Clubman is verdwenen. Hij is volwassen geworden. Al blijven (club)mannen kinderen, zo blijkt later 😉

MINI Cooper Clubman 2016

BMW-perfect
Het dashboard heeft duidelijk minder aan charisma ingeboet. Het lijnenspel is speels en het barst van de karakteristieke details. Neem nu de tuimelschakelaars of de ‘Big Ben’ navi in het midden: gaaf toch? En het lijkt allemaal voor de eeuwigheid gebouwd: het is Duitse degelijkheid wat de klok slaat. Dat geldt ook voor de zitpositie: niet minder dan BMW-perfect. De grootste verrassing schuilt echter op de achterbank: voor hoofd en benen is eindelijk redelijk de ruimte. En eerlijk is eerlijk, het is toch wel fijn om via een normale deur in te stappen. De bagageruimte houdt nog steeds niet over, maar die deurtjes hè. Die doen ’t hem.

MINI Cooper Clubman 2016

Zuinige glimlach
Naast de gepeperde Cooper S en de flauwe One, is er de Cooper. De spreekwoordelijke gulden middenweg. Ten opzichte van de S mist de Cooper-motor een berg vermogen én een cilinder. Je leest het goed: de Cooper heeft een driecilinder onder de kap. 1.5-liter groot en turbogeblazen om er wat sjeu aan te geven. Nou, dat is gelukt hoor. Sterker nog, het motortje past qua karakter erg goed bij de Clubman. Het typerende roffeltje brengt bij accelereren zelfs een (zuinige) glimlach op je gezicht. Bovendien is dit qua loopcultuur één van de meest verfijnde driepitters die we kennen. De 136 ‘paarden’ zijn ruim voldoende om de gang erin te houden en het blok pakt ook onderin lekker op. Van de handgeschakelde versnellingsbak worden we daarentegen niet vrolijk: vrij hakerig en met weinig gevoel ‘pook’ je door de zes verzetten. En het verbruik? Wij scoorden een gemiddelde van 1 op 14.

Evenwichtig sportief
Al cruisend over de snelweg blijkt het onderstel van de Clubman evenwichtiger dan ooit. Hij is vertrouwenwekkend en stabiel, een tikkeltje voorspelbaar zelfs. Wel zo prettig voor het jonge gezin. Maar zodra papa of mama een B-weggetje opzoekt, komt z’n ware aard boven. Lichtvoetig doch koersvast boender je desgewenst van bocht naar bocht. De Clubman geeft geen krimp. Geholpen door de scherpe besturing maakt ook deze MINI nog altijd het kind in je los. En zo hoort het ook!

MINI Cooper Clubman 2016

Slik!
Met een basisprijs van € 24.490,- weet de MINI Clubman One je in eerste instantie te verleiden. Maar dan begint het pas. Coopertje? Plus 3 mille. Cooper S? Plus 10 mille. Leuke opties en pakketten? Je blijft vinken! De uitvoering die schittert in deze test kost een riante € 44.000,-. Slik! Je kunt uiteraard ook dieselen en een automaat behoort vanzelfsprekend tot de mogelijkheden. Tip voor leaserijders: de MINI Clubman One D heeft 21% bijtelling.

Love at first drive?
De MINI Clubman is een stuk serieuzer geworden. Het recalcitrante van de vorige generatie heeft plaatsgemaakt voor het conventionele. Het is meer een Familyman geworden. Is dat erg? Nee, wij vinden van niet. Het is nog altijd een onderscheidende stationwagon die weet te overtuigen met fijne, vlotte rijeigenschappen en een onmiskenbare merkbeleving. Maar nog belangrijker: wie mooi wil zijn, hoeft niet langer pijn te lijden op de achterbank van de Clubman.

We love
+ Vlotte rijeigenschappen
+ Nog altijd charmant, van binnen én buiten
+ Die achterdeurtjes…

We hate
– Dure opties en pakketten
– Versnellingsbak niet top

Met dank aan MINI Nederland.

Meer MINI? Check hier al onze MINI reviews!

MINI Cooper Clubman 2016

Verstuur een reactie

Laat ons weten wat jij vindt

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.