Image
Top
Menu
30 april 2017

Rode rebel: Jeep Grand Cherokee SRT

“Het is rood en het is snel,” meld ik Laurens door de telefoon. “Eindelijk! Een Ferrari?”, schreeuwt hij enthousiast. Nou nee, niet helemaal: een Yank! Een Jeep Grand Cherokee SRT mét V8 onder de kap. Heb ik m’n broertje blij gemaakt met een dode mus of is dit een American eagle?

Met moeite manoeuvreer ik de Jeep uit de garage van de importeur. Dit apparaat is serieus groot! Maar mooi rood is niet lelijk vinden wij, vooral het front is strak gesneden met de ranke koplampen en de even imponerende als karakteristieke grille. De trompetten van uitlaten verraden de krachten die onder de motorkap schuil gaan en vanzelfsprekend is deze indiaan getooid met enorme, zwarte rims. Een imposant apparaat, dat moge duidelijk zijn. Een rode rebel in ons kleine, sympathieke landje.

Jeep Grand Cherokee SRT

Amerikaanse slag
De instap is hoog. Je stapt niet in, je klimt aan boord. De fauteuils zitten vorstelijk en je kijkt uit over een dashboard dat er keurig, maar ook niet meer dan dat uitziet. Het leer, chroom en carbon kunnen de ‘Amerikaanse slag’ niet verhullen. Ook het multimediascherm met touchscreen is niet state of the art. Toch is alles functioneel en écht storend is het gebrek aan verfijning niet. Het hoort er een beetje bij. Positieve geluiden? Absoluut. En ze komen niet alleen uit de voortreffelijke stereo: de ruimte op de achterbank is riant en de bagageruimte is dieper dan de Grand Canyon. Metaforisch gesproken dan hè.

Jeep Grand Cherokee SRT

Old skool V8
Geweldig! De Grand Cherokee SRT laat de downsizetrend volledig aan zich voorbij gaan. Een V8-motor met een inhoud van 6.4-liter, zorgt dat alle vier de wielen van kracht worden voorzien. En wát voor een kracht: oerkracht! Het duurt even voordat de 468 ‘paarden’ unleashed zijn, maar als het eenmaal zover is, dan is het ronduit genieten geblazen. Of eigenlijk ongeblazen, aangezien de SRT géén turbo heeft. Het is een eerlijke, old skool machine zoals alleen Yankees die kunnen bouwen. En wat te denken van het oorstrelende geluid? Diep onderin donkerbruin stampend, hoog in de toeren woest snerpend. Verslavend lekker! De automaat met acht verzetten doet wat je ervan verwacht, al reageert de bak af en toe wat onbehouwen. Wat wil je ook met zoveel brut geweld. Leuk weetje: de SRT bikkelt stug door tot 257 kilometer in het uur. Wees dus niet bang voor dikke Duitsers, die zijn op 250 km/h begrensd 😉

Jeep Grand Cherokee SRT

On-Amerikaans strak
Eerlijk is eerlijk, we hadden ‘waterbed verwachtingen’ van het weggedrag; wiebelig en slechts prettig als je rustig ligt. Nou, dat valt tegen. Of juist mee! Het onderstel is behoorlijk stug waardoor de Jeep bonkig uit de hoek kan komen. Toch maakt diezelfde stugheid ook dat de 2300 kilo wegende SUV heel behoorlijk de bocht door zeilt. Verrassend goed zelfs. In combinatie met de vrij directe besturing, voelt de Cherokee een slagje minder ‘Grand’ aan dan dat hij is. En dat maakt dat je best een potje kunt stoeien met de SRT. Al is ‘raggen’ misschien passender. Een gooi- en smijt auto wordt het immers nooit.

Jeep Grand Cherokee SRT

De overheid spekken
Op advies van je bank raden we je aan niet verder te lezen. De Grand Cherokee SRT vraagt namelijk een investering van 174 mille, waarvan een ton linea recta naar de belastingdienst gaat. Auw! Hier wreekt zich de letterlijk en figuurlijk adembenemende CO2 uitstoot van de V8. Nog interesse in het verbruik? Daarvoor verwijzen we je graag door naar de website van Jeep zelf. Wij durven het hier niet te noemen.

Jeep Grand Cherokee SRT

Love at first drive?
De Jeep Grand Cherokee SRT is geen bakbeest, maar één bak feest! Als petrolhead kun je niet anders dan in katzwijm vallen voor die heerlijke, traditionele V8-motor. Z’n benzineconsumptie is een investering in plezier. Op de koop toe rijdt de Yank ook nog eens on-Amerikaans strak. En toch knaagt er iets waaruit blijkt dat ook wij geïndoctrineerd zijn met de milieu-manie van deze tijd. De Jeep is leuk voor een paar dagen, maar ook niet meer dan dat. De SRT is als een bezoek aan de McDonald’s: de voorpret maakt hongerig, de hamburgers (ver)vullen voor een moment de American Dream, maar daarna eet je het liefst weer weken ‘groen’.

We love
+ Old skool V8
+ Onbehouwen beest
+ Rijdt verrassend strak

We hate
– Onbetaalbaar in ons land
– Mist een vleugje raffinement
– Zeer opzichtig

Met dank aan Jeep Nederland.

Meer Jeep? Check hier al onze Jeep reviews!

Jeep Grand Cherokee SRT

Verstuur een reactie

Laat ons weten wat jij vindt

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.