Image
Top
Menu
4 augustus 2013

Vermakelijk verfijnd: Lexus GS 450h

Wie krap een ton te spenderen heeft aan een vierwieler heeft heel veel keus. Voor een luxe zakensedan zijn de mogelijkheden echter minder riant en is de blik al snel op de ‘Duitse drie’ gericht. Daar hebben ze de naam, de faam maar ook wel een beetje de blaam: de grote jongens laten maar weinig ruimte over voor andere spelers. Lexus, het luxe merk van Toyota, is één van de outsiders. Laurens en ik lieten een week lang Japanse weelde op ons inwerken met de GS 450h in F Sport Line trim.

Reeds bij de eerste aanblik van de auto zijn we impressed: wat een mooie, gestrekte én gedistingeerde sedan is de GS. Natuurlijk doet de kleur Crimson Red een aardige duit in het zakje, want dat geeft de auto een lekker opvallend randje.  Het zilvergrijze exemplaar dat eveneens op de parkeerplaats stond, maakte toch iets minder indruk. De afmetingen van de auto zijn imposant maar dat heeft Lexus wat ons betreft netjes weten te maskeren met wat design foefjes. Bovendien is de F Sport Line ondermeer getooid met dikke bumpers, een spoilertje en hele vette velgen. De combinatie van auto, kleur en uitvoering is zonder twijfel een geslaagde en dat bleek ook uit de reacties die we kregen: louter positief!

Lexus GS450h F Sport Line Zijkant

In positie gebracht
Instappen in de Lexus GS is voor relatief groene autotesters als wij toch wel een gebeurtenis: je zakt weg in een stoel die zich, dankzij de geheugenfunctie, volledig automatisch instelt en ook het stuurwiel komt ‘ongevraagd’ op je af. En het instellen van de stoel, daar ben je de eerste keer wel eventjes mee zoet want de batterij knoppen is gigantisch. Bovendien moet je ze op de tast bedienen want ze zitten aan de zijkant van de zitting, uit het zicht. Is het eenmaal gelukt dan zit je prinsheerlijk op de riante fauteuils en de zitpositie is erg prettig. De eerste meters zat ik voor het gevoel iets te hoog, maar dat bleek niet meer te zijn dan een verkeerde first impression. Je moet ook een beetje op een troon zitten in een auto als deze, nietwaar?

Lexus GS450h F Sport Line Interieur

In eenvoud schuilt pracht
We kijken om ons heen en zien een relatief eenvoudig gelijnd dashboard dat is opgebouwd uit erg mooie materialen en subliem is afgewerkt. Alles voelt goed aan, van de met leer overtrokken tellerbak tot de knopjes van de radio. Zelfs het plafond is van aaibaar materiaal voorzien en de aluminium verfraaiingen geven het geheel een hightech look. De verfijning zit verder in de kleine dingen, waaronder een kussentje dat voorkomt dat je telefoon tussen stoel en tunnelconsole glijdt. Of een raam dat bij het sluiten de laatste centimeters heel langzaam sluit. Premium is misschien een marketing term, maar deze dingen maken wel degelijk het verschil.

Prominent voor ons neus bevindt zich een 12,3 inch scherm (!) en dat is met recht het middelpunt van het binnenste. De bedieding van het uitgebreide multimediasysteem vraagt even gewenning door de op een muis geïnspireerde knop. We kennen prettiger werkende systemen, maar een drama is het nu ook weer niet. De menustructuur hadden we redelijk snel onder de knie en werkelijk alle functies zijn met de ‘muis’ te bedienen. De ergonomie is voor de rest goed op orde, al blijft het met zoveel gadgets af en toe even zoeken: oefening baart kunst…

Lexus GS450h F Sport Line Dashboard

Limo aspiraties?
Valt mee. De ruimte op de achterbank is voor mensen met ons postuur niet overdreven riant. Voor het hoofd is voldoende ruimte, maar de knieën schuren tegen de voorstoel. De bank zit wel erg lekker dus als je wat kleiner bent, of de stoel van de passagier naar voren schuift, kun je het er ongetwijfeld uren lang op uithouden. De bagageruimte is acceptabel voor het formaat auto maar is niet uitbreidbaar vanwege het accupakket. Toch is het niet nodig je zorgen te maken over beautycases en golfclubs: dat gaat allemaal best.

Hybride gangmaker
De aandrijflijn is, niet geheel onverwacht, van het type hybride. Waar de Toyota’s het echter doen met een 4-cilinder is de GS 450h gezegend met een 3.5 liter V6 – en daarnaast dus een elektromotor. In totaal stuurt de techniek 345 pk naar de achterwielen en  dat is een hoop, een hele hoop zelfs. De auto trekt onder alle omstandigheden als een spreekwoordelijke lier en het geluid dat de V6 daarbij produceert ligt bijzonder prettig in het oor, helemaal voor omstanders! Het gemak waarmee alles gaat, mede door de CVT automaat, is indrukwekkend en vinden we goed passen bij een luxe sedan als de GS. Volledig op de accu rijden is mogelijk, maar alleen in de stad haalbare kaart. Bovendien mis je dan het geluid van de V6! Puntje van kritiek tot slot: bij volgas heeft de elektronica even nodig om de commando’s over te brengen op de mechaniek, je merkt enige vertraging en ‘twijfel’.

Lexus GS450h F Sport Line Achterkant

Comfortabel lichtvoetig
Dat Comfort met een hoofdletter C geschreven wordt zal niemand verbazen. Het is lekker stil aan boord en het onderstel zorgt voor een bijzonder soepele rit. De GS is daarentegen geen ‘vliegend tapijt’, zeker in de F-Sport line uitvoering die wij reden. Pièce de résistance is het Dynamic Handling Control met een actief meesturende achteras. Het blijft niet alleen bij mooie termen want de auto heeft voor zo’n grote sloep een lekker lichtvoetig karakter en je kunt er best een potje mee stoeien. Natuurlijk is het geen sportauto, maar dat is ook niet de insteek van de auto. Met de Drive Mode Selector kun je de rijmodus instellen en vooral de ‘sport standjes’ zijn merkbaar: de tellers kleuren rood, de ECO-meter wordt een toerenteller én het sturen gaat zwaarder en nog directer. Inderdaad,  in deze auto wil je gewoon zelf rijden in plaats van gereden worden!

Het kost wat, maar dan krijg je ook wat
De uitrusting is ontzettend uitgebreid en we kunnen er pagina’s over volschrijven. Maar dat gaan we niet doen. Er blijft weinig te wensen over wanneer je in de winter je billen kunt ‘grillen’ en in de zomer kunt voorzien van een koel briesje. Onder het genot van het Mark Levinson audiosysteem met 17 speakers word je persoonlijk gekoeld of verwarmd door de vernuftige climate control. Dankzij het Head-Up Display hoeven we onze blik niet meer van de weg te wenden terwijl de dode hoek sensor de zijkant in de gaten houdt. Luiheid ligt op de loer in deze Lexus!

Lexus GS450h F Sport Line Logo

De GS 450h F Sport Line is met een kleine 80.000 euro natuurlijk geen koopje en bovendien valt de auto, ondanks de hybride aandrijfljn, gewoon in het 25% bijtelling tarief voor de lease. Het verbruik laat echter een gunstig cijfer zien: 1 op 11,5 is goed haalbaar, zelfs voor wie de auto af en toe flink de sporen geeft. Keurig voor zo’n grote bak!

Was het love at first drive? Ja! Beide zijn we erg onder de indruk van de Lexus GS. Het is een heerlijke en doordachte auto die je als bestuurder een bijzonder gevoel geeft: het is toch even wat anders dan de gevestigde orde. Het raffinement is van hoog niveau en het interieur is een lust voor oog én hand. Bovendien heeft Lexus met het onderstel de juiste snaar weten te raken en is de aandrijflijn soepel en oersterk. Lexus bewijst dat hybride rijden niet saai hoeft te zijn. In tegendeel zelfs, we hebben ons in weelde vermaakt met de GS 450h.

Met dank aan Lexus Nederland.

Meer Lexus? Check hier al onze Lexus reviews!

Verstuur een reactie

Laat ons weten wat jij vindt

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.